Friday, April 8, 2016

Dusze dorsza- Daegu Jorim (?? ??)

Ryby sa  popularne w kuchni koreanskiej i to nie tylko w nadmorskich miejscowosciach. Dzis zapraszam na Daegu Jorin, czyli duszonego dorsza. Jorim (??) odnosi sie do wszelkich potraw duszonych lub gotowanych w sosie, natomiast Daegu (??) to po prostu dorsz. W zaleznosci do tego jakie ryby lubicie bez wahania mozecie ich uzyc w przepisie. Ja wybralam taka, bo wlasnie opcje z dorszem jadlam w Korei, ale r�wnie popularne jest na przyklad Jorim z makrela. Przepis (jak zreszta wszystkie na naszym blogu) jest prosty i szybki.

Lista zakup�w:
  • 2-3 filet�w z dorsza
  • 1 duza rzodkiew japonska (jezeli jej nie mamy mozemy uzyc zwyklej rzepy)
  • 1 mala cebula
  • szczypiorek
  • opcjonalnie 1 papryczka chili

Sos:
  • 2-3 zabki czosnku
  • 2 cm kawalek imbiru
  • 5 lyzek sosu sojowego
  • 3 lyzki wina ryzowego
  • 2 lyzeczki gochujang (koreanksa pasta z chili, oszukujac mozna zastapic ja mieszanka ze sproszkowanej slodkiej papryki, papryki chilli i lyzeczki sosu sojowego)
  • 2 lyzeczki cukru
  • 1 lyzeczka oleju sezamowego
  • 1 szklanka wody

Krok 1: Przygotowujemy rybe i warzywa. Kroimy rzodkiew w okolo p�lcentymetrowe krazki, podobnie cebula. Siekamy szczypiorek na okolo 2cm dlugosci kawalki.


Krok 2: Do garnka wrzucamy rzodkiew oraz wymieszane skladniki na sos. Gotujemy przez okolo 10 minut bez przykrycia, az rzodkiew bedzie miekka.

Krok 3: Dodajemy cebule i szczypiorek i gotujemy przez kolejne 3-4 minuty.

Krok 4: Dodajemy rybe i gotujemy wywar przez 5 do 10 minut sprawdzajac czy ryba jest juz miekka i co jakis czas podlewajac ja sosem.


Krok 5: Podajemy z ryzem (Najbardziej koreansko bedzie jezeli ryz podamy w oddzielnej miseczce ;) ) . Smacznego! ?? ??!



Troche naginajac przepis posypalam gotowe danie rzezucha... pasowala! Moze nie jest to stricte koreanski dodatek, ale ja zawsze gotujac przede wszystkim dobrze sie bawie i eksperymentuje :D

No comments:

Post a Comment