Lista zakup�w:
- 2-3 filet�w z dorsza
- 1 duza rzodkiew japonska (jezeli jej nie mamy mozemy uzyc zwyklej rzepy)
- 1 mala cebula
- szczypiorek
- opcjonalnie 1 papryczka chili
Sos:
- 2-3 zabki czosnku
- 2 cm kawalek imbiru
- 5 lyzek sosu sojowego
- 3 lyzki wina ryzowego
- 2 lyzeczki gochujang (koreanksa pasta z chili, oszukujac mozna zastapic ja mieszanka ze sproszkowanej slodkiej papryki, papryki chilli i lyzeczki sosu sojowego)
- 2 lyzeczki cukru
- 1 lyzeczka oleju sezamowego
- 1 szklanka wody
Krok 1: Przygotowujemy rybe i warzywa. Kroimy rzodkiew w okolo p�lcentymetrowe krazki, podobnie cebula. Siekamy szczypiorek na okolo 2cm dlugosci kawalki.
Krok 2: Do garnka wrzucamy rzodkiew oraz wymieszane skladniki na sos. Gotujemy przez okolo 10 minut bez przykrycia, az rzodkiew bedzie miekka.
Krok 3: Dodajemy cebule i szczypiorek i gotujemy przez kolejne 3-4 minuty.
Krok 4: Dodajemy rybe i gotujemy wywar przez 5 do 10 minut sprawdzajac czy ryba jest juz miekka i co jakis czas podlewajac ja sosem.
Krok 5: Podajemy z ryzem (Najbardziej koreansko bedzie jezeli ryz podamy w oddzielnej miseczce ;) ) . Smacznego! ?? ??!
Troche naginajac przepis posypalam gotowe danie rzezucha... pasowala! Moze nie jest to stricte koreanski dodatek, ale ja zawsze gotujac przede wszystkim dobrze sie bawie i eksperymentuje :D
No comments:
Post a Comment