Dlugo wyczekiwana (chociaz chyba tylko przeze mnie) druga czesc posta o diecie zbliza sie wielkimi krokami. Duzo gotuje i staram sie codziennie przygotowywac sobie jakies dania inspirowane kuchnia koreanska. Kasza bulgur jest bardziej blisko niz dalekowschodnia, ale gdy dodalam do tego kielki fasoli mung i surowa marchewke to zrobila sie juz z tego pyszna potrawa, kt�ra chcialam sie pochwalic.
Zmodyfikowalam przepis z bloga foodconfidence na kt�rym mozecie zobaczyc bardziej profesjonalne zdjecia i przeczytac oryginalna liste skladnik�w. Moja jest znaczenie okrojona + kilka skladnik�w zastapilam innymi.
Skladniki (dla 3-4 os�b)
- 100 gr kaszy bulgur
- 2 marchewki
- 1 og�rek
- 50 g rukoli
- Peczek pietruszki
- P�l puszki kielk�w z fasoli mung (albo jedna mala)
- P�l szklanki zurawiny
- Oliwa z oliewek
- S�l
- Pieprz
- Sok z pol�wki cytryny
Spos�b przygotowania:
Krok 1: Ugotowac kasze (wrzucic na duza ilosc gotujacej sie wody, posolic, odczekac 10 min, odcedzic, wystudzic).
Krok 2: Pokroic marchew i og�rka na dowolnej wielkosci kawalki (ja pokroilam na takie "na kes").
Krok 3: Koperek i rukole posiekac.
Krok 4: Wsypac kasze do duzej miski, dodac wszystkie pozostale produkty.
Krok 5: Doprawic 2 lyzkami oliwy z oliwek, 2 szczyptami soli i pieprzy oraz sokiem z cytryny
W oryginalnym przepisie mamy komose ryzowa zamiast kaszy oraz baklazana zamiast og�rka, ale to co dla mnie w tej salatce najwazniejsze to smak zurawiny lagodzacy gorycz rukoli oraz kielki, dla kt�rych nie zawsze latwo znalezc miejsce w polskiej kuchni.
Szczerze polecam te salatke bo jest na prawde dobra. Nie jest to oczywiscie koreanskie danie i raczej w tradycyjnych restauracjach nic podobnego nie znajdziecie, ale dob�r skladnik�w i smak odpowiada mojemu "koreanskiemu" podniebieniu. Salaty oraz inne swieze warzywa to podstawowe skladniki koreanskiej kuchni, wiec daje sobie rozgrzeszenie :)
Smacznego,
Kasia
No comments:
Post a Comment