Thursday, May 21, 2015

Kasza bulgur z kielkami fasoli mung i zurawina.

Dlugo wyczekiwana (chociaz chyba tylko przeze mnie) druga czesc posta o diecie zbliza sie wielkimi krokami. Duzo gotuje i staram sie codziennie przygotowywac sobie jakies dania inspirowane kuchnia koreanska. Kasza bulgur jest bardziej blisko niz dalekowschodnia, ale gdy dodalam do tego kielki fasoli mung i surowa marchewke to zrobila sie juz z tego pyszna potrawa, kt�ra chcialam sie pochwalic.


Zmodyfikowalam przepis z bloga foodconfidence na kt�rym mozecie zobaczyc bardziej profesjonalne zdjecia i przeczytac oryginalna liste skladnik�w. Moja jest znaczenie okrojona + kilka skladnik�w zastapilam innymi.

Skladniki (dla 3-4 os�b)

  • 100 gr kaszy bulgur
  • 2 marchewki
  • 1 og�rek
  • 50 g rukoli
  • Peczek pietruszki
  • P�l puszki kielk�w z fasoli mung (albo jedna mala)
  • P�l szklanki zurawiny
  • Oliwa z oliewek
  • S�l
  • Pieprz
  • Sok z pol�wki cytryny


Spos�b przygotowania:

Krok 1: Ugotowac kasze (wrzucic na duza ilosc gotujacej sie wody, posolic, odczekac 10 min, odcedzic, wystudzic).
Krok 2: Pokroic marchew i og�rka na dowolnej wielkosci kawalki (ja pokroilam na takie "na kes").
Krok 3: Koperek i rukole posiekac.
Krok 4: Wsypac kasze do duzej miski, dodac wszystkie pozostale produkty.
Krok 5: Doprawic 2 lyzkami oliwy z oliwek, 2 szczyptami soli i pieprzy oraz sokiem z cytryny




W oryginalnym przepisie mamy komose ryzowa zamiast kaszy oraz baklazana zamiast og�rka, ale to co dla mnie w tej salatce najwazniejsze to smak zurawiny lagodzacy gorycz rukoli oraz kielki, dla kt�rych nie zawsze latwo znalezc miejsce w polskiej kuchni.



Szczerze polecam te salatke bo jest na prawde dobra. Nie jest to oczywiscie koreanskie danie i raczej w tradycyjnych restauracjach nic podobnego nie znajdziecie, ale dob�r skladnik�w i smak odpowiada mojemu "koreanskiemu" podniebieniu. Salaty oraz inne swieze warzywa to podstawowe skladniki koreanskiej kuchni, wiec daje sobie rozgrzeszenie :)



Smacznego,
Kasia

No comments:

Post a Comment