Ciekly azot (skroplony azot, symbol: LN2) � azot pierwiastkowy w stanie cieklym. Wrze w temperaturze -195,8�C. Do niedawna stosowany gl�wnie w laboratoriach, coraz czesciej gosci w kuchni.
Spacerujac wieczorem po Hongdae naszla nas ochota na lody. Szybki przeglad internetu wskazal nam drzwi do Monster Lab, wedlug mnie jednej z lepszych lodziarni w okolicy.
Wiele smak�w w karcie jest zaleznych od sezonu, ale jest kilka stalych, najbardziej popularnych deser�w. Skladniki na lody sa mielone w mikserze, a nastepnie schladzane w cieklym azocie stojacym w wielkiej butli, kt�ra poza praktycznym zastosowaniem stanowi r�wniez charakterystyczna dekoracje lokalu. Gdy pracownicy realizuja kolejne zam�wienia klienci szaleja robiac zdjecia wydobywajacych sie z butli opar�w azotu (Gdy szykowano nasze lody jacys przechodnie zatrzymali sie tylko po to zeby zrobic sobie zdjecia w oparach ;)).
menu ;) |
Poza lodami w standardowych smakach jak nutella, jagoda czy banan, bardzo popularny jest deser Popcorn Maniac - lody z dodatkiem popcornu i strzykawka z polewa. Z daleka wyglada to odrobine dziwnie, jakby klienci wstrzykiwali sobie w lody krew.
Nasze nutella monster i bananana |
Jak smakuja lody? Ja jestem zachwycona. Co prawda spodziewalam sie po prostu smaku nutelli, a okazalo sie, ze blizej im do calej zmielonej kanapki (nie wykluczam, ze w mikserze znalazla sie tez jakas zapomniana kromka chleba), ale i tak byly pyszne. Poza tym lody przygotowywane przy uzyciu cieklego azotu sa duzo bardziej kremowe i jednolite niz w przypadku tradycyjnego mrozenia. Zegnajcie grudki!
Niedaleko znajduje sie Azoto, lodziarnia z dokladnie tym samym pomyslem, dlatego jezeli w Monster Lab wszystkie stoliki beda juz zajete, zajrzyjcie tam.
Informacje praktyczne:
- Dojazd: Hapjeong Station (linia 2), wyjscie 3, caly czas prosto okolo 300m, na 3 skrzyzowaniu nalezy skrecic w prawo i isc dalej kolejnych 100m, lokal bedzie po prawej stronie.
Ocena Oppy:
Wiecej spacer�w po Seulskich kawiarniach znajdziecie tutaj.
No comments:
Post a Comment