Monday, February 1, 2016

Bibimbap (???) vol 2 - wersja wegetarianska



Bibimbap jest moja ulubiona potrawa, nie tylko koreanska, bo mozna jesc ja na wiele sposob�w i za kazdym razem smakuje inaczej, wiec zamawiam ja zawsze gdy jest w menu. Jeden inny skladnik, troche wiecej gochujang i juz mamy zupelnie nowe danie. Dodatkowo na prawde nie wymaga posiadania przepisu. Gotujemy ryz, dodajemy to co mamy w lod�wce, lyzke gochujang, na to jajko i gotowe. 

Ponizsza postac potrawy powstala (i czesto powstaje) poniewaz nigdy nie mam w lod�wce miesa (TU przepis na wersje miesna), a dostepnosc warzyw czesto sie zmienia. Slodkie ziemniaki (vel bataty) sa juz do kupienia nawet w Lidlu, a cena nie jest przygnebiajaca (kiedys za slodkim ziemniakiem za mniej niz 12 zl za kg trzeba bylo jechac p�l miasta). Bataty kupuje czesto, lubie tez papryke i kielki, a marchewka czesto zajadam sie na surowo, wiec to sa warzywa, kt�re przewaznie mam "na stanie". Nori to pozostalosci po robieniu sushi czy kimbapu, a jajka, tak jak ryz, przydaja sie do zbyt wielu rzeczy abym ich w kuchni nie miala.



Inne warzywa/skladniki, kt�re moga wystepowac jako wymienne to: szpinak, rzepa, cukinia, grzyby (enoki, shiitake, pieczarki), pedy bambusa, inne kielki, og�rek, kimchi, tofu, owoce morza, a nawet brokuly czy czerwona kapusta. Nie ma specjalnych ograniczen :)



Ponizej znajdziecie przepis na m�j ulubiony domowy bibimbap ze skladnik�w, kt�re zwykle udaje mi sie znalezc w kuchni albo najblizszych sklepach :)

Skladniki (na 1 duza porcje):
  • 200 gr ryzu
  • 1 sredniej wielkosci slodki ziemniak
  • 1 marchewka
  • 1/2 malej czerwonej papryki
  • 1/4 malego opakowania kielk�w ( u mnie mix : lucerna, soczewica, rzodkiewka)
  • 1 peczek szczypiorku (taki wiekszy, od cebuli)
  • 1 kawalek malego nori, lub doslownie 1/10 takiego od sushi
  • szczypta soli
  • lyzeczka sezamu
  • 1 jajko
  • ziola prowansalskie (do ziemniaka)
  • 2 lyzki oliwy z oliwek (do ziemniaka)
  • 1 lyzka maki (do ziemniaka)
  • 2 lyzki sosu sojowego
  • 1-5 lyzeczki gochujang (ja max 2)

Krok 1: Ugotowac ryz
Krok 2: Przygotowac ziemniaka wg przepisu na frytki, ale krojac w kostke



Krok 3: Przygotowac sobie warzywa: marchewka i papryka w slupki, szczypior dowolnie drobno
Krok 4: Marchewke podgotowac w wodzie z dwoma lyzkami sosu sojowego
Krok 5: Ugotowany ryz przelozyc do miski
Krok 6: Na ryzu ulozyc podpieczone ziemniaki oraz pozostale skladniki



Krok 7: Usmazyc jajko
Krok 8: Jajko dolozyc do miski, pokruszyc na nie troche nori i posypac sezamem
Krok 9: Dodac gochujang
Krok 10:  Wszystko dobrze wymieszac i jesc 






M�j ulubiony moment to mieszanie wszystkiego razem, dodawanie sosu i upewnianie sie, ze wszystko dobrze sie zmieszalo (w koncu bibimbap doslownie oznacza mixed rice). Nie jest to moze najmniejsza porcja na swiecie, ale jecie (prawie) same warzywa, wiec ?? ??! :)


No comments:

Post a Comment