Wednesday, April 22, 2015

Krab, kt�ry mial byc krowa.

Pierwotny plan zakladal przygotowanie Japchae (??), czyli makaronu ze slodkich ziemniak�w wymieszanego ze smazonymi warzywami i wolowina. Pierwotne plany maja to do siebie, ze rzadko wychodza gdy zabieram sie za gotowanie. Po dokladnym przeszukaniu kuchni jedynym makaronem jaki znalazlam okazaly sie schowany na dnie szafki makaron ryzowy. Poszukiwania wolowiny tez spelzly na niczym. Nie pozostalo mi nic innego jak zmodyfikowac przepis. Kluski ze slodkich ziemniak�w zastapily ryzowe, a krowa stala sie krabem.

Lista zakup�w (2-3 porcje):

  • 250 g miesa z kraba (alternatywa to opakowanie surimi)
  • Sos sojowy
  • Ocet ryzowy
  • Cukier
  • Mielony imbir
  • Czarny pieprz
  • Mielone chili
  • Czosnek
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 cukinia
  • 200g makaronu ryzowego

Krok 1: Na rozgrzana patelnie nalezy wrzucic mieso kraba, dodac 2 lyzki sosu sojowego, 1 lyzke octu ryzowego, 2 lyzeczki cukru, 4 zgniecione zabki czosnku i po p�l lyzeczki imbiru, czarnego pieprzu i chili. Smazyc na malym ogniu.
Krok 2: Posiekac cebule, pokroic w slupki marchew i cukinie.
Krok 3: Dodac warzywa na patelnie.


Krok 4: Smazyc od czasu do czasu mieszajac, az warzywa zmiekna.
Krok 5: W tym samym czasie mozna przygotowac makaron. Do zagotowanej wody nalezy wrzucic makaron i zestawic garnek z gazu. Po 5 minutach mozna odcedzic kluski.
Krok 6: Ulozyc na talerzach makaron, kraba i warzywa.



To bardzo proste, szybkie i smaczne danie. Swietna alternatywa dla dan z "chinczyka" na rogu. Smacznego!

Wiecej przepis�w: TUTAJ

No comments:

Post a Comment