Surowe mieso jest bliskie polskim sercom i znane od dawna. Obecne jest r�wniez w kuchni koreanskiej: Hoe to potrawy z surowego miesa, natomiast Yuk to wolowina.
W koreanskiej interpretacji tatar jest r�wnie smaczny jak polski i oczywiscie pikantny. Do tego dosc niezwykly, wczesniej nie spodziewalam sie, ze gruszki tak dobrze lacza sie z surowa wolowina.
Yukhoe bylo serwowane w Korei juz za czas�w dynastii Joseon (wtedy zazwyczaj uzywano miesa z ogona wolowego, lub koniny). Przez lata sklad potrawy sie zmienial, ale XIX-wieczna ksiazka kucharska Siuijeonseo (swoja droga pierwsza publikacja gdzie pojawia sie wzmianka o bibimbap) nie pozostawia watpliwosci jak taki tatar powinien byc zrobiony:
"Cienkie plastry wolowiny sa moczone w celu usuniecia krwi. Rozdrobnione kawalki wolowiny sa nastepnie marynowane w sosie z mieszaniny siekanej cebuli dymki, czosnku, pieprzu, oleju, miodu, orzeszk�w piniowych, sezamu i soli."
zr.: Yukhoe at Korea Britannica
"Nadchodzi nowy dzien wolowiny" (kor: ? ???? ?), to popularny koreanski idiom, umieszczany na sklepach miesnych, czy niekt�rych restauracjach. Swieza wolowina to okazja to przyrzadzenia swiezutkiego tatara na modle Kraju Porannego Spokoju.
Lista zakup�w:
- 200g poledwicy wolowej
- 1 gruszka
- 1 og�rek (zwykly zielony, lub jak ktos chce wprowadzic polskie elementy to kwaszony)
- 1 jajko
- sos sojowy (3 lyzki)
- mi�d (1 lyzka)
- czosnek (4-5 zabk�w)
- sezam (2 lyzeczki)
- olej sezamowy (1 lyzka)
- szczypta pieprzu/soli do smaku
Krok 1: Siekamy lekko zmrozona wolowine.
Krok 2: Og�rka i gruszke kroimy w slupki.
Krok 3: Przygotowujemy marynate. Do miski wrzucamy drobno posiekany czosnek, sos sojowy, sezam, olej sezamowy, mi�d, s�l i pieprz. Dokladnie mieszamy.
Krok 4: Do miski dodajemy wolowine i delikatnie wyrabiamy.
Krok 5: Na talerzu laduje mieso, pokrojone w slupki warzywa i owoce. Formujemy male wglebienie w miesie, w kt�rym umieszczamy z�ltko.
Do Yukhoe mozna dodac jeszcze orzeszki piniowe, ale ja akurat nie mialam ich pod reka. Poza tym danie wyszlo bardzo dobre. Smacznego :) ?? ??!
No comments:
Post a Comment