Tuesday, July 21, 2015

Yukhoe (??), czyli nadchodzi nowy dzien wolowiny.


Surowe mieso jest bliskie polskim sercom i znane od dawna. Obecne jest r�wniez w kuchni koreanskiej: Hoe to potrawy z surowego miesa, natomiast Yuk to wolowina.

W koreanskiej interpretacji tatar jest r�wnie smaczny jak polski i oczywiscie pikantny. Do tego dosc niezwykly, wczesniej nie spodziewalam sie, ze gruszki tak dobrze lacza sie z surowa wolowina.

Yukhoe bylo serwowane w Korei juz za czas�w dynastii Joseon (wtedy zazwyczaj uzywano miesa z ogona wolowego, lub koniny). Przez lata sklad potrawy sie zmienial, ale XIX-wieczna ksiazka kucharska Siuijeonseo (swoja droga pierwsza publikacja gdzie pojawia sie wzmianka o bibimbap) nie pozostawia watpliwosci jak taki tatar powinien byc zrobiony:

"Cienkie plastry wolowiny sa moczone w celu usuniecia krwi. Rozdrobnione kawalki wolowiny sa nastepnie marynowane w sosie z mieszaniny siekanej cebuli dymki, czosnku, pieprzu, oleju, miodu, orzeszk�w piniowych, sezamu i soli." 
zr.: Yukhoe at Korea Britannica


"Nadchodzi nowy dzien wolowiny" (kor: ? ???? ?), to popularny koreanski idiom, umieszczany na sklepach miesnych, czy niekt�rych restauracjach. Swieza wolowina to okazja to przyrzadzenia swiezutkiego tatara na modle Kraju Porannego Spokoju.

Lista zakup�w:
  • 200g poledwicy wolowej
  • 1 gruszka
  • 1 og�rek (zwykly zielony, lub jak ktos chce wprowadzic polskie elementy to kwaszony)
  • 1 jajko
  • sos sojowy (3 lyzki)
  • mi�d (1 lyzka)
  • czosnek (4-5 zabk�w)
  • sezam (2 lyzeczki)
  • olej sezamowy (1 lyzka)
  • szczypta pieprzu/soli do smaku
Krok 1: Siekamy lekko zmrozona wolowine.
Krok 2: Og�rka i gruszke kroimy w slupki.
Krok 3: Przygotowujemy marynate. Do miski wrzucamy drobno posiekany czosnek, sos sojowy, sezam, olej sezamowy, mi�d, s�l i pieprz. Dokladnie mieszamy.
Krok 4: Do miski dodajemy wolowine i delikatnie wyrabiamy.
Krok 5: Na talerzu laduje mieso, pokrojone w slupki warzywa i owoce. Formujemy male wglebienie w miesie, w kt�rym umieszczamy z�ltko.

Do Yukhoe mozna dodac jeszcze orzeszki piniowe, ale ja akurat nie mialam ich pod reka. Poza tym danie wyszlo bardzo dobre. Smacznego :) ?? ??!

No comments:

Post a Comment