Gyeranppang to przekaska kojarzaca sie z zima i zdecydowanie nasz faworyt jesli chodzi o jedzenie koreanskiej ulicy, wiec gdy tylko termometry pokazaly -15 i trzeba bylo uznac, ze przyszla zima, podjelam pr�be przygotowania tego dania.
?? oznacza jajko, a ? chleb, wiec egg bread jest angielska nazwa tej potrawy. Nie wiem czy istnieje cos takiego jak polska nazwa ???, ale jajkowy chleb, albo chleb z jajkiem nie brzmi najlepiej, wiec pozostane przy gyeranppang.
Skorzystalam z przepisu Messy Witche troche go modyfikujac. Amy, autorka bloga, miala do dyspozycji specjalne foremki w kt�rych powinno wypiekac sie gyeranppang. Ja korzystalam z sylikonowej formy na muffiny, wiec ponizej znajdziecie ilosci potrzebne do przygotowania 6 sztuk na takiej wlasnie formie.
Do przygotowania ciasta potrzebujecie:
- 2 sredniej wielkosci jajka
- 1/2 kubka maki (najlepiej pszennej, ale mi troche zabraklo i polowa byla ziemniaczana)
- 1/3 kubka rozpuszczonego masla lub margaryny (uzylam "Kasi")
- 1/4 kubka cukru
- 1/4 kubka mleka (uzylam mleka bez laktozy, 1,5%)
- 3/4 lyzeczki proszku do pieczenia
- 1/4 lyzeczki esencji waniliowej (uzylam cukru waniliowego)
- troche rozpuszczonego masla do posmarowania formy
Do polozenia na ciasto potrzebujecie:
- 6 jajek
- 3-4 plasterki szynki lub bekonu
- Szczypiorek
- S�l
- Pieprz
Uwagi:
- Jesli korzystacie z takiej formy jak ja, sylikonowej, upewnijcie sie, ze zanim przelejecie ciasto i wbijecie jajka, forma stoi na blaszce, kt�ra p�zniej bedziecie chowac do piekarnika. Przezylam chwile grozy, pr�bujac bez wylewania przeniesc trzesacy sie sylikon na blaszke.
- Zamiast szczypiorku i/lub szynki mozecie uzyc innych, dowolnych rzeczy. Podobniez w tym roku w Seulu robi furore gyeranppang posypany ziarnami slonecznika i sezamu.
Krok 1: 2 jajka ubic z cukrem
Krok 2: Dodac pozostale skladniki (make, mleko, cukier, proszek do pieczenia, wanilie), ubijac az nie bedzie zadnych grudek.
Krok 3: Posmarowac forme maslem (uzylam resztek, kt�re zostaly na dnie garnka po roztapianiu)
Krok 4: Przelac ciasto do foremki do okolo polowy wysokosci.
Krok 5: Ostroznie wbic jajko do kazdej przegr�dki.
Krok 6: Nie panikowac jak zauwazy sie skorupke.
Krok 7: Wyjac skorupke, oddychac.
Krok 8: Dodac pokrojona na male kawalki szynke, pieprz i szczypiorek.
Krok 9: Piec w 200 stopniach przez okolo 20 min (do czasu az bialko przybierze postac stala, a p�zniej jeszcze 5-7 min)
Krok 10: Ostroznie wyjac.
Krok 11: Spr�bowac nie zjesc wszystkiego.
Musze przyznac, ze jestem niesamowicie zadowolona z tego jak wygladal i smakowal produkt koncowy. Zdecydowanie bede wracala do tego przepisu, bo wykonanie zajmuje 10 min, a pieczenie 20, wiec w 30 minut mamy koreanski street food pod naszym polskim dachem. Warto miec w lod�wce zapas jajek ;)
No comments:
Post a Comment