Thursday, January 7, 2016

Gyeranppang (???)

Gyeranppang to przekaska kojarzaca sie z zima i zdecydowanie nasz faworyt jesli chodzi o jedzenie koreanskiej ulicy, wiec gdy tylko termometry pokazaly -15 i trzeba bylo uznac, ze przyszla zima, podjelam pr�be przygotowania tego dania. 

?? oznacza jajko, a ? chleb, wiec egg bread jest angielska nazwa tej potrawy. Nie wiem czy istnieje cos takiego jak polska nazwa ???, ale jajkowy chleb, albo chleb z jajkiem nie brzmi najlepiej, wiec pozostane przy gyeranppang.

Skorzystalam z przepisu Messy Witche troche go modyfikujac. Amy, autorka bloga, miala do dyspozycji specjalne foremki w kt�rych powinno wypiekac sie  gyeranppang. Ja korzystalam z sylikonowej formy na muffiny, wiec ponizej znajdziecie ilosci potrzebne do przygotowania 6 sztuk na takiej wlasnie formie. 


Do przygotowania ciasta potrzebujecie:
  • 2 sredniej wielkosci jajka
  • 1/2 kubka maki (najlepiej pszennej, ale mi troche zabraklo i polowa byla ziemniaczana)
  • 1/3 kubka rozpuszczonego masla lub margaryny (uzylam "Kasi")
  • 1/4 kubka cukru 
  • 1/4 kubka mleka (uzylam mleka bez laktozy, 1,5%)
  • 3/4 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 lyzeczki esencji waniliowej (uzylam cukru waniliowego)
  • troche rozpuszczonego masla do posmarowania formy


Do polozenia na ciasto potrzebujecie:
  • 6 jajek
  • 3-4 plasterki szynki lub bekonu 
  • Szczypiorek 
  • S�l
  • Pieprz

Uwagi: 
  • Jesli korzystacie z takiej formy jak ja, sylikonowej, upewnijcie sie, ze zanim przelejecie ciasto i wbijecie jajka, forma stoi na blaszce, kt�ra p�zniej bedziecie chowac do piekarnika. Przezylam chwile grozy, pr�bujac bez wylewania przeniesc trzesacy sie sylikon na blaszke.
  • Zamiast szczypiorku i/lub szynki mozecie uzyc innych, dowolnych rzeczy. Podobniez w tym roku w Seulu robi furore gyeranppang posypany ziarnami slonecznika i sezamu.


Krok 1: 2 jajka ubic z cukrem 
Krok 2: Dodac pozostale skladniki (make, mleko, cukier, proszek do pieczenia, wanilie), ubijac az nie bedzie zadnych grudek. 
Krok 3: Posmarowac forme maslem (uzylam resztek, kt�re zostaly na dnie garnka po roztapianiu)
Krok 4: Przelac ciasto do foremki do okolo polowy wysokosci.
Krok 5: Ostroznie wbic jajko do kazdej przegr�dki.

Krok 6: Nie panikowac jak zauwazy sie skorupke.
Krok 7: Wyjac skorupke, oddychac. 
Krok 8: Dodac pokrojona na male kawalki szynke, pieprz i szczypiorek. 


Krok 9: Piec w 200 stopniach przez okolo 20 min (do czasu az bialko przybierze postac stala, a p�zniej jeszcze 5-7 min)



Krok 10: Ostroznie wyjac.
Krok 11: Spr�bowac nie zjesc wszystkiego.



Musze przyznac, ze jestem niesamowicie zadowolona z tego jak wygladal i smakowal produkt koncowy. Zdecydowanie bede wracala do tego przepisu, bo wykonanie zajmuje 10 min, a pieczenie 20, wiec w 30 minut mamy koreanski street food pod naszym polskim dachem. Warto miec w lod�wce zapas jajek ;)

?? ??!

No comments:

Post a Comment