Friday, April 14, 2017

Tradycje kulinarne Korei - recenzja ksiazki

Dzieki wydawnictwu Hanami podczas pobytu w Korei mam mozliwosc zapoznania sie z kuchnia koreanska r�wniez teoretycznie. Co innego jesc, doswiadczac i pr�bowac, a co innego robic to swiadomie. Pani Malgorzata Tomaszewska-Bolalek podeszla do swojej pracy bardzo profesjonalnie, wiec w jej ksiazce znajdziemy nie tylko przepisy i opis typowych produkt�w, ale r�wniez wstep dotyczacy kultury i historii zwiazanej z kuchnia.


Jesli chodzi o wiedze jestem fanka stwierdzenia "wiem, ze nic nie wiem", niezaleznie ile sie uczymy, czytamy i poznajemy, zawsze jest cos czego nie wiemy, nie umiemy badz nie rozumiemy. Mozna zalozyc, ze mialam dosyc spora wiedze na temat kuchni koreanskiej, nawet nie chce liczyc ile ryzu i kimchi zjadlam przez cale zycie, ale na szczescie zawsze sa jeszcze rzeczy, kt�rych nie wiem. Nie m�wiac juz w og�le o gotowaniu i przygotowywaniu potraw. Lubie sie uczyc nowych rzeczy, a ta ksiazka zaspokoila te potrzebe duzym wstepem teoretycznym.

"Zmiany diety wplywaly nie tylko na rozw�j kulturowo-spoleczny, ale r�wniez i biologiczny. Okolo 12000 lat temu ludzie zaczeli metabolizowac bulwy oraz alkohol. Warto przyjrzec sie tym zagadnieniom nieco blizej, gdyz ewolucja w tym przypadku nie byla tak laskawa dla mieszkanc�w Azji Wschodniej. Koreanczycy znani sa z zamilowania do napoj�w alkoholowych. Niestety, tak jak w przypadku Japonczyk�w, Chinczyk�w czy Inuit�w, u wielu os�b wystepuje dysfunkcja dehydrogenazy aldehydowej - enzymu odpowiedzialnego za rozklad alkoholu. Problemy objawiaja sie rumiencem, wzrostem cisnienia, dusznosciami, uciskiem w klatce piersiowej, wymiotami, stanami lekowymi, a w skrajnych wpadkach spozycie alkoholu moze zakonczyc sie nawet smiercia." 

 

Kuchnie narodowe skladaja sie gl�wnie z produkt�w dostepnych na danym terenie, wiec w ksiazce znajdziecie opis tego co rosnie w Korei, z czego gotuja Koreanczycy, jak wykorzystuja rosnace na p�lwyspie koreanskim rosliny i zwierzeta. Ciekawy jest tez opis tego jak kuchnia sie rozwijala, jakie potrawy kiedy "powstaly" lub pierwszy raz zostaly opisane. Bardzo mi sie podoba, ze ksiazka traktuje temat bardzo szeroko, Pani Magdalena zdaje sobie sprawe z tego, ze swiat sie zmienia, a kuchnia zachodnia wplywa na to co i jak jedza Koreanczycy.
 

w ksiazce znajdziecie r�wniez wiele przepis�w, opisy tradycyjnych potraw, podzial na typy jedzenia (zupy, produkty zbozowe, kleiki, slodycze itp.), ale r�wniez rozdzial poswiecony etykiecie, tego jak wyglada, st�l i zastawa. 

Pani Tomaszewska-Bolalek jest prawdziwym znawca tematu, spod jej pi�ra wyszedl r�wniez odpowiednik dla Koreanczyk�w o kuchni polskiej. 


Mam nadzieje, ze uda mi sie ja znalezc w Seulu, chcialabym kupic te ksiazke koreanskiej rodzinie, z kt�ra mieszkam. W razie czego jest dostepna online: w jezyku koreanskim, japonskim i chinskim.

Do publikacji Pani Malgorzaty nalezy jeszcze nagradzana ksiazka o japonskich slodyczach: link.

Jedyna rzecz, kt�rej mi brakuje, to zapis nazw w jezyku koreanskim. Autorka korzysta z transkrypcji i nawet poswiecila miejsce aby wyjasnic z jakiej i dlaczego, ale wiekszosc os�b, kt�re ucza sie koreanskiego nie ucza sie transkrypcji, wiec niekt�re nazwy musialam sprawdzac w internecie. Koreanczycy r�wniez nie ucza sie transkrypcji, wiec ja chcialam sie dopytac o cos znajomych Koreanczyk�w musialam wyszukiwac slowo w hangulu.

Tradycje kulinarne Korei zdecydowanie polecamy, jest to ksiazka, kt�ra zawiera bardzo duzo rzetelnej wiedzy, dobre przepisy i na pewno bede do niej wracala.

No comments:

Post a Comment