Saturday, March 7, 2015

Nalesnik ze szpinakiem i szczypiorem (powiedzmy, ze ???)

C�z. Moje zycie to jedno wielkie "staralam sie", wiec w dzisiejszym odcinku gotowania z opornymi (ze mna), przedstawiam Wam moja pr�be wykonania nalesnik�w z zielenina. Mam nadzieje, ze po lekturze tego posta moja mama w koncu przestanie wciskac ludziom kit, ze potrafie gotowac i zawsze wszystko robie "takie ladne i estetyczne".

??? czyli Buchujeon to wegetarianski nalesnik z azjatyckim szczypiorkiem (czyli zielskiem od cebuli), co w praktyce bardziej wyglada jak zle przetrawiony krowi placek. Sorry. 

cr: http://www.okokdj.com

Placki/nalesniki zajmuja duzo miejsca w koreanskich sercach, wiec jest ich mn�stwo rodzaj�w, sa przyrzadzane na wiele spos�b, a to co sie tam doda to juz kwestia wyobrazni. Mi najbardziej smakuja te z owocami morza (????) i z kimchi (???) bo ich jadlam najwiecej i kojarza mi sie z milymi chwilami. 

???? jedzony w g�rach

??? jedziony w fajnej wiosce^^

Ajummy, dzielne kobiety o psychice polskiej "typowej Babci", kt�re zajmuja sie plackowaniem profesjonalnie, leja tony oleju z wielkich kanistr�w i w og�le sie nie przejmuja, ze cos im pryska albo sie przypala. Bo im nie pryska ani sie nie przypala (WHY!?). Gdy nalesnik sie robi one poprawiaja czepki albo robia sobie selki swoimi smartfonami (true story). 


Gdy ja robie nalesniki (max dwa jednoczesnie) to kuchnia wyglada jak po przejsciu huraganu, wszedzie unosi sie dym, olej pryska na wszystkie strony, a patelnia i tak sie przypala. Zycie.

Wykorzystalam przepis z takiej pieknej, mega profesjonalnej strony, gdzie wszystko jest ladne, kolorowe i usmiechniete: klik

Lista zakup�w (na trylion malych, z 10 srednich albo 5 duzych)
  • 150 g szpinaku
  • Kubek maki (ok 250 g)
  • 1-1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1 duze jajko
  • 4 duze lyzki (albo 60 ml) rozpuszczonego masla lub "Kasi" do pieczenia
  • 1/2 lyzeczki soli
  • 150 ml mleka (uzylam 2%)
  • 2 duze lyzki jogurtu naturalnego
  • 3 zielone cebule (ale tylko zielone partie, czyli ten nieszczesny szczypior)
  • Bialko z 1 jajka
  • Olej z pestek winogron (ja uzylam oliwy z oliwek)

Krok 1: Zalac szpinak wrzatkiem, odstawic do nasaczenia i wystygniecia.
Krok 2: W jednej misce wymieszac: make, proszek do pieczenia, 1 jajko, maslo, s�l, mleko i jogurt. Idealnie byloby bez grudek (tak wyjdzie jak dobrze rozpuscicie maslo).
Krok 3: Odsaczamy szpinak i kroimy na drobne kawalki. Kroimy r�wniez szczypior, na dowolnie duze kawalki. Osobiscie wole mniejsze, wiec wykorzystalam szczypiorek, kt�ry pokroilam bardzo drobno.  


Krok 4: Nie przejmowac sie grudkami i mieszac.
Krok 5: W oddzielnej misce ubic bialko na sztywna piane.
Krok 6: Delikatnie przeniesc bialko do "mikstury" i wymieszac.
Krok 7: Na patelni smazymy nalesniki. Idealne wyjda z dw�ch lyzek ciasta.

Uwagi: 
  • Wiecej proszku do pieczenia = bardziej puszyste placki. Za pierwszym razem wyszlo mi cos przypominajacego amerykanskie pancakes, wiec na zdjeciach sa nalesniki gdzie proszku jest tylko p�l lyzeczki. 
  • Mozecie dodac co chcecie i ile chcecie. Kimchi, szpinak, roszponka, szczypiorek, koperek etc.
  • Nalesniki trzeba naprawde dobrze wysmazyc. Kiedy wydawalo mi sie, ze sa okej dodawalam jeszcze 1,5 min i dopiero wtedy bylo ok. Przez to, ze nie da sie do konca odsaczyc szpinaku smazenie zabiera wiecej czasu. 



opcja mala, imho za mala

Nie wygladaja pieknie, ale na prawde sa dobre. Czuc zar�wno ciasto nalesnikowe jak i szpinak, wiec zdecydowanie polecam (o ile ktos bardziej niz ja ogarnia jak dziala patelnia).


No comments:

Post a Comment