Monday, August 3, 2015

Ciastka shortbread z matcha i migdalami

Moja wspaniala matcha przywieziona z Korei skonczyla mi sie gdy odkrylam, ze moge robic z niej pyszne mleczne szejki. Kilku gosci w cieple letnie wieczory i caly zapas wyparowal. Od jakiegos czasu sie na to szykowalam, wiec mialam juz sprawdzone gdzie moge kupic najlepsza i w najtanszej cenie. Nie wiem co mnie jednak podkusilo by kupic najtansza i to przez allegro. Aby sprawdzic czy bede czula r�znice w smaku musialam cos upiec. 


Przepis Kevina mialam dodany do ulubionych juz od dawna. Uwielbiam shortbread od czasu gimnazjalnej wycieczki do Londynu, migdaly to moja ulubiona przekaska, a o mojej milosci do matchy chyba nie musze nikogo zapewniac. 

Skladniki (na okolo 24 ciastka):
  • 7 lyzek masla (temperatura pokojowa)
  • 6 lyzek cukru pudru
  • 1 z�ltko
  • 3/4 kubka maki
  • szczypta soli
  • 6 lyzek maki migdalowej (ja zmielilam migdaly)
  • 3 lyzki matchy
  • 1/4 kubka pokruszonych migdal�w


Krok 1: W duzej misce zmiksuj ze soba maslo i cukier puder. Gdy masa bedzie jednolita dodaj z�ltko i ponownie miksuj az do polaczenia.
Krok 2: Do oddzielnej miski wsyp make i dodaj do niej matche. Mieszaj rozgniatajac grudki o brzegi miski. Najlepiej aby ich nie bylo. Dodaj make migdalowa/zmielone migdaly. Wymieszaj.
Krok 3: Caly czas miksujac do mokrych skladnik�w wsypuj sukcesywnie suche. 


Krok 4: Przeniesc ciasto na wczesniej przygotowana folie. Stw�rz dlugi na okolo 20 cm i szeroki na okolo 5 cm walec. Zawin go w folie i schowaj do zamrazarki na 40 min


Krok 5: Po 40 min rozpakuj ciasto, obtocz w migdalach i pokr�j na okolo 0,5 cm kawalki.


 Krok 6: W uprzednio rozgrzanym do 350 st piekarniku piecz ciastka przez okolo 7-9 min.


 Krok 7: Odczekaj jak calkowicie wystygna. Konsumuj :D 



Ciastka w foliowej strunowej torebce zanioslam do pracy. Nie obylo sie bez komentarzy i pytan czy to przypadkiem nie z marihuana. Tak to juz jest z tymi wszystkimi zielonymi deserami :)

Smak tych ciastek jest ciezki do opowiedzenia. Znajdzie sie tam nuta migdal�w, shortbread oczywiscie tez sie przebija, ale dominujacy smak to matcha. Nie jest to typowo slodki smak jaki ma np. to ciasto, kt�re robilam wczesniej, ale dzieki temu, ze sa to ciastka, kt�rych nie da sie zjesc duzo na raz, to starczylo mi ich na dluzej. Zdecydowanie bede wracala do tego przepisu.

Nie zaluje tez zakupu matchy na allegro. Sprawdza sie i przy pieczeniu i przy napojach.


No comments:

Post a Comment